Министерството за внатрешни работи ги известува граѓаните во Скопје дека во периодот до одржувањето на парламентарните избори ќе биде овозможено подигање на готовите лични документи (лична карта и пасош) и во текот на деновите од викендите.
 
Хотелите од денеска повторно ќе може да примаат гости, по неколумесечната пауза поради воведувањето на мерките за спречување на ширењето на вирусот Ковид-19.
 
Општина Карпош е рангирана како прва локална самоуправа во најголемиот, скопски регион според нивото на активна транспарентност во истражувањето спроведено од  Центарот за граѓански комуникации во соработка со УСАИД.
 
Скопје годинава ќе биде еден од 12-те градови кои ќе го одбележат Европскиот ден на музиката (European music day), при што ќе бидат емитувани онлајн концерти и настапи од голем број светски изведувачи.
 
На подрачјето на градот Скопје на 20 и 21 јуни (сабота и недела) во раните утрински часови ќе се врши авионска дезинсекција против возрасни форми на комарци, информираат градските власти.
 
На подрачјето на градот Скопје на 20 и 21 јуни (сабота и недела) во раните утрински часови ќе се врши авионска дезинсекција против возрасни форми на комарци, информираат градските власти.
 
Екипите на Град Скопје денеска почнаа акција за чистење и уредување на северната страна од кејот на Вардар, на потегот од реката Лепенец до Аеродром.
 
Јавното сообраќајно претпријатие Скопје ги информира патниците дека од петок (19 јуни) почнуваат да функционираат сезонските линии 58 (Транспортен центар - Јаболци, Нова Брезница) и 69 (Транспортен центар-Дивље, Катлановско Блаце, Кожле).
 
ЈП „Водовод и канализација“ – Скопје соопшти дека повторно се спроведува акцијата за наплата на долговите на рати без камата.
 
Во периодот од 8 до 14 јуни, со помош на специјалните возила „пајак“ отстранети се 89 непрописно паркирани возила, а со поставување механичко средство блокатор санкционирани се 80 возила кои биле затекнати во резидентни зони.
 
Град Скопје во текот на следната недела ќе го објави јавниот повик за субвенционирање на граѓаните за купување инвертер клима уреди.
 
Пријавувањето и запишувањето на ученици во прва година, во јавните средни училишта во учебната 2020/2021 година ќе се реализира во еден уписен рок и започнува со првото пријавување на 16 и 17 јуни 2020 година.
 
Во тек се градежните работи на новиот објект на училиштето „Димитар Македонски“ во населбата Лисиче.
 
Почна да се расчистува дивата депонија во Ново Село, покрај реката Лепенец во Општина Ѓорче Петров.
 
Владата донесе одлука во секое решение за изолација да стои дека е задолжително инсталирање на апликацијата „Стоп корона“, заради поголема прегледност и контрола со цел превенција на ширењето на коронавирусот.
 
Новите скверови ќе бидат со модерен дизајн, а истите ќе бидат исполнети со многу зеленило и модерна урбана опрема. Со нив ќе се ревитализираат старите и запуштени јавни површини
 
Секој ден тони отпад се фрлаат на дивите депонии во Ново Село, Визбегово и Вардариште, а Шилегов не превзема ништо, велат од советничката група на ВМРО-ДПМНЕ.
 

Нов кружен тек во Чаир

Градот Скопје ја заврши изградбата на кружниот тек меѓу улиците Втора македонска бригада и Кемал Сејфула во општината Чаир. Покрај изградбата на кружната крстосница со надворешен радиус од 11,5 метри и со асфалтна површина од околу 3.800 квадратни метри, изведени се и водоводна мрежа, атмосферска и фекална канализација. Поставено е и ЛЕД осветлување со 24 нови канделабри со висина од 7 метри.
 

© MTM ТВ Дооел - Скопје. Сите права се заштитени.