All for Joomla All for Webmasters
 Најдобриот придонес што ние како централната банка можеме да го дадеме за зголемување на нивото на странски директни инвестиции во нашата земја е остварувањето на клучните цели: одржување на ценовната стабилност и одржување и зајакнување на стабилноста на финансискиот систем. Успешно ги остваруваме овие наши цели. Макроекономската и финансиската стабилност е основа на инвестициската клима – таа ја намалува премијата на ризик на економијата и привлекува странски инвеститори, а придонесува и за зголемување на домашните заштеди.
 
Преку промена на законите треба да се креира јасна законска рамка, која ќе овозможи развој и поддршка на задругарството во земјата, порачуваат учесниците на проекот „Поддршка за развој на земјоделските задруги", со кој преку презентација на јавни дебати низ земјава се бараат најдобрите решенија за подобро и помасовно земјоделско задругарство.
 

Народна банка: Поволни поместувања во економијата

Монетарната поставеност соодветна на постојните економски и финансиски услови, а економските фундаменти се здрави и без присуство на нерамнотежи во економијата, заклучи Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка на својата редовна седница.
 
 Бруто-домашниот производ на Германија (БДП) во првите три месеци од годинава е зголемен за 0,4 отсто, во споредба со претходниот квартал, објави денеска германскиот Федерален завод за статистика врз основа на прелиминарни податоци.
 
 Нема ценовен шок за купувачите од времената либерализација на пазарот на нафта и нафтени деривати поради правниот вакуум предизвикан со не потпишувањето на измените на Законот за енергетика од поранешниот претседател Ѓорге Иванов заради што не можеше навреме да биде донесена новата методологија по која Регулаторната комисија за енергетика (РКЕ) треба да ги определува цените.
 
Со завршувањето на речиси тридеценискиот спор со Грција околу името на земјата, Северна Македонија може да очекува период на забрзан раст на среднорочен план поттикнат од крајот на политичката неизвесност, потрошувачката и обновената инвестициска активност, покажува новиот извештај на Ерсте банка.
 

Нема ценовен шок на цената на горивата

Мандатот за утврдување на цените на дериватите истече во понеделникот на полноќ кога истече и договорот со ОКТА според кој функционираше старата методологија за утврдување на цената, што значи дека новите цени на горивата од сега граѓаните ќе ги дознаваат на бензиските пумпи.
 
Најголемо влијание врз ограничувањето на обемот на производство во преработувачката индустрија имаат недостигот на квалификувана работна сила ( 26,8  проценти), недоволната странска и домашна побарувачка кои учествуваат со по 16,6  односно 14,9 проценти, како и неизвесното економско опкружување со 10,7 проценти.
 
 Младите иселени од земјава и школувани надвор може да бидат некои од потенцијалните економски промотори во трите канцеларии за привлекување странски инвестиции и промоција на македонските деловни можности што треба да бидат отворени наскоро во САД, Германија и Турција.
 
Вториот повик од Планот за економски раст на Владата наменет за кофинансирани грантови за комерцијализација на иновации завршува денеска. Директорот на Фондот за иновации и технолошки развој Јован Деспотовски вели дека има најава за голем интерес на компаниите со што очекуваат дека буџетот за годинава од 12,5 милиои евра на Фондот ќе биде исцрпен.
 
Цените што нафтените компании ги дефинираа на пазарот, односно на нивните бензиски пумпи се исти или слични какви што би биле и по методологијата што до скоро се применуваше. Што значи дека тие направија еден коректен пристап кон пазарот и не ги зголемија цените, иако пазарот во овој период е либерален, се до донесувањето на методологијата.
 

Во март повеќе туристи и ноќевања

Бројот на туристите во март 2019 година, во однос на март 2018 година, е зголемен за 1.8 отсто, а бројот на ноќевањата за 3.8 отсто, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика.
 
Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој денеска на електронскиот систем за јавни набавк на Бирото за јавни набавки го објави тендерот за набавка на гориво за земјоделска механизација.
 
facebook twitter google+ linkedin pinterest Забрзувањето на процесот на интегрирање во Европската Унија и членството во НАТО може да донесе бројни придобивки за нашата економија.
 
 Забрзувањето на евроатлантското интегрирање е еден од позитивните ризици за македонската економија што не се земени предвид во најновите проекции на Народната банка. Централната банка годинава очекува раст на странските директни инвестиции од 3,2 отсто во БДП и 3,5 проценти на среден рок. Смета и дека дополнителен, нов стимул за економијата ќе биде евентуалната реализација на повеќето големи проекти што ги најави Владата.
 
Вкупната вредност на извозот на стоки од државава во првиот квартал годинава изнесува 1.735.738.000 долари и бележи пораст од 7,7 проценти во однос на истиот период од претходната година, објави денеска Државниот завод за статистика. 
 
Новата четиригодишна стратегија за соработка со Европската банка за обнова и развој ќе се усвои до крај на мај, најави денеска министерот за финансии Драган Тевдовски на Годишните средби на ЕБОР, кои се одржуваат во Сараево. Во новата стратегија има повеќе проекти, кои треба да поддржат три приоритети: поддршка на конкурентноста, јакнење на регионалната интеграција и поддршка на приближувањето кон ЕУ и насочување кон зелена економија информира Тевдовски.
 
Во некои земји веќе може да се основа компанија и преку мобилен телефон. Современата технологија треба да се користи за да се комуницира со инвеститорите и нивно привлекување во слободните економски зони. Тие треба да се фокусираат на младите претпримачи  на идните мали и средни фирми коишто веќе сочинуваат три четвртини од сите инвеститори во слободните зони, беше истакнато на денешниот Европски самит на економски зони во Скопје.
 

© 2017 MTM ТВ Дооел - Скопје. Изработка и хостинг: Делта Софт ЛТД - Гевгелија. Сите права се заштитени.