All for Joomla All for Webmasters
 
За прв пат, Средното училиште на Град Скопје „ЕМУЦ 8-ми Септември“ и општина Гази Баба го организираа првиот училишен саем на машинската и енергетската индустрија, кој се одржа на 10-ти и 11-ти мај, во просториите на училиштето.
 
 Во паркот во општина Гази Баба денеска беше откриен споменикот на Горан Стојменовиќ, загинат припадник на Единицата за специјални задачи „Тигар", кој трагично го загуби животот при полициската операција за неутрализирање на терористичката група во кумановската населба Диво насеље на 10 мај 2015 година.
 
Прв училишен саем на машинската и енергетската индустрија ќе се одржи на 10-ти и 11-ти мај во СУГС,, ЕМУЦ 8-ми Септември,, кој е производ на заедничката координирана акција на стопанството, институциите, локалната самоуправа, учениците, родителите и Центарот за меѓуетничка толеранција.
 
Центарот за меѓуетничка толеранција во рамки на програмата за едукации, преквалификации и доживотно учење, во соработка со Општина Гази Баба и фондацијата Фридрих Еберт, спроведе истражување во компаниите од машинската и енергетско-електронската индустрија за потребите од квалификуван кадар за пазарот на трудот.
 
facebook twitter google+ linkedin pinterest  Акцијата за чистење и обнова на урбаната опрема во парк шумата Гази Баба продолжува и овој викенд. Заеднички екипи на ЈКП „Гази Баба" и ЈП „Паркови и зеленило" денеска на терен ја чистеа парк шумата Гази Баба, а поставена беше и нова урбана опрема.
 
Проширувањето на градинката „Морковче“ во Јурумлери се одвива според планираната динамика. Ова денеска го изјави градоначалникот на Гази Баба, Борис Георгиевски, кој заедно со службите на општината изврши увид во градежните активности.
 
На старите и хаварисани возила местото им е во отпад или во гаража, а не на паркинг, каде што зафаќаат место и оневозможуваат да се паркираат возила и покрај проблемот со немање доволен број паркинг места, реагираат жителите на Автокоманда кои за овој проблем неколкупати се обратија до 1-ва скопска.
 
Општина Гази Баба и градот Скопје, заедно со комуналното претпријатие ЈКП Гази Баба и ЈП Паркови и зеленило, со поддршка на Акцијаши – Скопје организираа голема еко акција за чистење на парк шумата Гази Баба.
 
Општина Гази Баба спроведува низа мерки со кои им помага на младите да бидат конкурентни на пазарот на трудот.
 
Општина Гази Баба почна со изградба на патеката за биатлон. Како што информираат од општината патеката ќе биде во должина од 150 метри, ќе почнува од тунелот пред стрелиштето Камник и директно ќе се поврзе со самото стрелиште.
 
По повод празникот на жената 8-ми Март во ООУ Кирил и Методиј во Стајковци се одржа манифестација посветена на мајките.
 
Министерството за локална самоуправа со три милиони денари ќе ја финансира првата фаза од санирањето на каналот во Сингелиќ, активност што е приоритет број еден за граѓаните на оваа населено место, рече денеска министерот за локална самоуправа, Сухејл Фазлиу.
 
Во населеното место Гоце Делчев во Општина Гази Баба малолетни лица запалиле гуми и предизвикале оган, а од изјавите од локалното население се чуствувала многу лоша миризба.
 

Дел од Автокоманда денеска без вода

Од 9:30 часот денеска прекин во водоснабдувањето ќе имаат дел од корисниците од населбата Автокоманда, висока зона.
 

Се чисти отпадот од црните точки во Општина Гази Баба

Во рамките на неделата посветена на подигнувањето на јавната свест за штетноста од несовесно постапување со отпадот, ЈП „Комунална хигиена“ –Скопје денеска почна акција за чистење на дивата депонија во дворот на Управната зграда на Заводот за згрижување „Ранка Милановиќ“, на улицата Перо Наков, во Гази Баба.
 
Огромен број деца по повеќе години чекаат на ред да бидат примени во градинка. Состојбата е иста во сите општини и градови во Македонија.
 
Општина Гази Баба ја доби веб апликацијата ГИС – Систем, која на граѓаните им нуди комплетни информации за градежните парцели, можност за преземање на општите и посебни услови за секоја градежна парцела, како и можност за преземање во дигитална форма.
 
Во соработка со Општина Гази Баба и СУГС ,,8 Септември” ќе почне да работи Центарот за доквалификација и дообучување на кадри неопходни од електро и машинските струки, особено браварските струки кои во овој момент се дефицитарни на пазарот на трудот.
 

© 2017 MTM ТВ Дооел - Скопје. Изработка и хостинг: Делта Софт ЛТД - Гевгелија. Сите права се заштитени.