Ќе ве воодушеви најдобриот домашен леб. Ова е тајната состојка
- Детали
- Категорија: Останато
- Создадено: 13 Мај 2019
Овој ирски леб не бара да го чекате да нарасне и лесно се подготвува, тајната на неговото совршенство е во сода бикарбоната.
Состојки:
500 гр брашно
1 лажица сол
1 лажичка сода бикарбон
а 350 мл. млеко
2 лажички сок од лимон
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 200 Целзиусови степени.
Измешајте млеко и сок од лимон, и оставете го да остане околу пет минути.
Измешајте брашно, сол и сода бикарбона, а потоа додадете ја мешавина од млеко и лимон.
Не додавајте сè одеднаш, количината на течност зависи од брашното што го користите.
Треба да добиете леплива топка од тесто. Земесете мазно тесто и додајте брашно доколку е потребно.
Префрлете се до плехот за печење и печете околу 20 минути до половина час, додека лебот не е златен.
Уживајте во секој залак.
Забрането копирање на авторска содржина без претходна писмена потврда од МТМ ТВ ДООЕЛ. Доколку сметате дека вашето авторско право е прекршено ве молиме да не контактирате на info@mtm.mk
Можеби ќе ве интересира:
Сите статии објавени на МТМ.мк се во согласност со ИАБ етичкиот кодекс