Ќе ве воодушеви најдобриот домашен леб. Ова е тајната состојка

Овој ирски леб не бара да го чекате да нарасне и лесно се подготвува, тајната на неговото совршенство е во сода бикарбоната.  

 

Состојки:    

 

500 гр брашно

1 лажица сол

1 лажичка сода бикарбон

а 350 мл. млеко

2 лажички сок од лимон

 

Подготовка:  

Загрејте ја рерната на 200 Целзиусови степени.

Измешајте млеко и сок од лимон, и оставете го да остане околу пет минути.

Измешајте брашно, сол и сода бикарбона, а потоа додадете ја мешавина од млеко и лимон.

Не додавајте сè одеднаш, количината на течност зависи од брашното што го користите.

Треба да добиете леплива топка од тесто. Земесете мазно тесто и додајте брашно доколку е потребно.

Префрлете се до плехот за печење и печете околу 20 минути до половина час, додека лебот не е златен.

 

Уживајте во секој залак.





Забрането копирање на авторска содржина без претходна писмена потврда од МТМ ТВ ДООЕЛ. Доколку сметате дека вашето авторско право е прекршено ве молиме да не контактирате на info@mtm.mk



Можеби ќе ве интересира:

Сите статии објавени на МТМ.мк се во согласност со ИАБ етичкиот кодекс


© MTM ТВ Дооел - Скопје. Сите права се заштитени.