Пет грешки кои ги правиме при подготовка на тестенини

Тестенините се подготвуваат брзо и лесно, затоа не е изненадување што ова јадењето често се наоѓа на масата на вработените луѓе.

 

Но, не секогаш успеваме да го погодиме вкусот како во скапите италијански ресторани. Ова се најчестите 5 грешки кои луѓето најчесто ги прават при готвење тестенини дома:

 

1. Ставањето на сос врз тестенините - треба токму спротивното; Кога тестото е готово, префрлете го во друго тенџере каде што се готвел сосот, нека го апсорбира вкусот.

 

2. Ги преварувате тестенините - ова е најчеста грешка; треба да се отстранат од оган две минути пред препорачаното време за готвење, а процесот ќе се заврши додека лежи во сос.

 

3. Ставањето сланина во карбонара сос - она што го гледате во карбонарата од ресторанот не е сланина, туку италијанско месо guancinale.

 

4. Го пробувате вкусот на самиот крај - професионалните готвачи постојано ги пробуваат тестенините за да добијат убав вкус на крајот.

 

5. Не ја солите водата на време - најдобро е да се посоли водата пред да ги додадете тестенините, а не за време на готвењето.

 

Следете ги овие важни правила од врвните готвачи, и направете тестените како од ресторан.





Забрането копирање на авторска содржина без претходна писмена потврда од МТМ ТВ ДООЕЛ. Доколку сметате дека вашето авторско право е прекршено ве молиме да не контактирате на info@mtm.mk



Можеби ќе ве интересира:

Сите статии објавени на МТМ.мк се во согласност со ИАБ етичкиот кодекс


© MTM ТВ Дооел - Скопје. Сите права се заштитени.